Een bijzonder natuurverschijnsel

 Wandeling

Een paar weken geleden liep ik ergens in Drenthe in een bos, toen ik hier en daar wat kleine vlekken met sneeuw zag liggen.

Huh? Het heeft toch helemaal niet gesneeuwd? En ik loop nu al een tijdje in het bos, maar nu zie ik het pas. Dat is raar! … Nog eens kijken … Hm, het lijkt wel of het alleen op een paar takken ligt. Heel verspreid. Maar in de buurt van beukenbomen. Best wel bijzonder. Maar eens dichterbij kijken. Het zijn wel een soort van ijskristalen. Maar alleen maar op een paar dode takken op de grond. In de verte zie ik nog een paar witte plekken, maar het zijn er maar heel weinig. En soms is het een soort toefje en soms meer een windsel rondom een deel van een tak. Het lijkt ook wel wat op elfenhaar ofzo. Zouden er dan toch elfjes en kabouters in het bos te vinden zijn?”

Gelukkig was ik niet alleen. Mijn gezelschap zag hetzelfde. En gelukkig hadden we onze mobiele telefoons bij ons. Dus we konden foto’s maken als bewijs. En terug in ons huisje zouden we zeker eens op internet gaan zoeken. Hoewel het uiteraard best lastig is om iets op te zoeken, waarvan je niet weet wat het is en hoe het heet.

Later die middag typten we “elfenhaar in het bos.” Maar dat leverde niets op. “Engelenhaar in het bos”. Verrek! Dat leverde wel een hit op, compleet met foto’s! De correcte(re) naam voor wat we zagen is ijshaar of ijsbaard.  Een boswachter en Wikipedia melden dat een bepaalde schimmel op rot loofhout onder de juiste winterse omstandigheden ragfijn ijshaar maakt! Bijzonder toch!

 

Bijzonder slimme breinen

Ik zie een parallel met hoogbegaafde mensen, oftewel mensen met bijzonder slimme breinen. Allereerst vergt het goed waarnemen, om te ontdekken dat er sprake is van iets bijzonders. Maar het vergt ook bijzondere omstandigheden, om tot bijzondere uitingen of resultaten te komen. Wat eerst leek te gaan om achteloos weggegooide papieren zakdoekjes in het bos, bestond nader bekeken uit ragfijne witte draden van ijskristallen. Ongelofelijk mooi en betoverend!

Met de kennis van internet erbij, bleek het te gaan om een tamelijk zeldzaam maar ieder jaar terugkerend natuurverschijnsel. Mits de weersomstandigheden precies goed zijn voor deze specifieke schimmel in het dode loofhout op het bladerdek op de bosgrond.

Zo kan het ook zijn met bijzonder slimme breinen. Ze worden pas opgemerkt als je beter kijkt. En de bijzonderheid wordt pas duidelijk, door de omgeving en de omstandigheden in acht te nemen. En door bronnen te raadplegen die onthullen, dat wat je met eigen zintuigen hebt waargenomen een tamelijk zeldzame combinatie van biologische eigenschappen en omgevingsfactoren vergt. De schimmel maakt geen ijsharen of ijsbaard als de (lucht)vochtigheid én de temperatuur niet precies goed zijn.

 

Faciliteren van bijzondere groei en bloei

Vanuit mijn praktijk Werken aan Leren help ik mensen met bijzonder slimme breinen graag bij het ontdekken van hun bijzondere kwaliteiten en eigenaardigheden. Maar ook bij het ontdekken van de voor hun best passende zelfmanagement strategieën, werkzaamheden, leerarrangementen en/of werkomgevingen.

Met mijn ervaring en expertise wil ik komend jaar ook workshops en trainingen gaan geven aan professionals die medewerkers of cliënten met bijzonder slimme breinen moeten kunnen herkennen en op een juiste manier faciliteren of doorverwijzen. Het zou toch eeuwig zonder zijn om bijzondere en uitzonderlijke vermogens onopgemerkt te laten, onder te laten sneeuwen of onbenut en ongezien te vertrappen?

Het is mijn missie voor 2017, om nog meer mensen met bijzondere slimme breinen te faciliteren bij het voluit en duurzaam tot bloei laten komen.

 

Ontdekken, leren en kennismaken

Wil jij ontdekken wat er werkelijk aan vermogens in jou schuil en hoe jij tot persoonlijke groei en professionele bloei kunt komen?

Wil jij bespreken welke vorm van ondersteuning het beste bij jouw doelen en wensen past?

Stuur mij dan snel een e-mail met jouw vragen en het maken van een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek.

 

Wil jij leren welke kwaliteiten er schuilen in bijzonder slimme breinen en hoe jij ze als manager, HR-adviseur, arbeidsconsulent, coach, therapeut of trainer zodanig kunt faciliteren dat ze persoonlijk en professioneel gaan bloeien?

Wil jij bespreken welke workshop of begeleidingsvorm het beste bij jou of jullie organisatiedoelen en wensen past?

Stuur dan snel een e-mail om jouw interesse kenbaar te maken en een afspraak te maken voor een gratis strategiegesprek.

 

esther@werkenaanleren.nl | Werken aan Leren – Advies, ontwerp en leerprocesbegeleiding rondom werken en leren van bijzonder slimme breinen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*