Week van de Hoogbegaafdheid

Week van de Hoogbegaafdheid

Dit jaar vindt van 11 tot en met 19 maart de Week van de Hoogbegaafdheid plaats. Een week vol met activiteiten en aandacht speciaal voor hoogbegaafdheid.

Vooroordelen en misvattingen wegnemen

Over hoogbegaafdheid bestaan heel veel vooroordelen en misvattingen, waardoor hoogbegaafdheid (te lang) onopgemerkt kan blijven, en de specifieke talenten en behoeften van hoogbegaafden een leven lang verwaarloosd en miskent kunnen worden. Door kennis te delen en vooroordelen en misvattingen weg te nemen, hopen de organisatoren en aanbieders van activiteiten tijdens de Week van de Hoogbegaafdheid dat meer hoogbegaafden herkent, erkent en op een voor hen passende wijze door professionals ondersteund zullen gaan worden.

Worstelen met hoogbegaafd zijn

Veel hoogbegaafden ontdekken of vermoeden pas op volwassen leeftijd dat ze hoogbegaafd (zouden kunnen) zijn. Intussen worstelen ze vaak al jaren met hun typische kwaliteiten en eigenaardigheden. Ze kunnen succesvol zijn in hun werk en relaties, maar vaker zijn er problemen op het gebied van opleiding, banen, relaties, gezondheid en welzijn.

 • Heel erg vaak missen ze de aansluiting bij de mensen in hun omgeving omdat ze anders zijn.
 • Hun hoge intelligentie en hoge gevoeligheid kan hen voor grote uitdagingen stellen om geaccepteerd, begrepen en gewaardeerd te worden.
 • Hun belangstelling en fascinaties zijn groter en gevarieerder dan gewoonlijk voor mensen van hun leeftijd.
 • Hun kwetsbaarheid kan groter en veelvormiger zijn dan gewoonlijk wordt verondersteld.

Hoogbegaafdheid als sleutel

Voor veel mensen is het een enorme opluchting om te beseffen, dat wat hen zo anders maakt dan anderen, te maken heeft met hun hoogbegaafd zijn. Met een anders dan gemiddeld functionerend brein. Dat ze niet gek zijn, maar gewoon anders. En dat het mogelijk is, om te leren om op een goede manier om te gaan met de eigen vermogens en kwetsbaarheden. Dat het mogelijk is om de brug te bouwen naar anderen, zonder jezelf voortdurend kwijt te raken.

Kennis opdoen en/of kennismaken

Tijdens de Week van de Hoogbegaafdheid (van 11 tot en met 19 maart) is het overal in het land mogelijk om meer te weten te komen over hoogbegaafdheid. Voor een overzicht van alle mogelijkheden per doelgroep (zoals ouders, kinderen, professionals, senioren, volwassenen) zie de website: https://www.weekvandehoogbegaafdheid.nl.

Ook ik bied als coach en HB-expert verschillende manieren om laagdrempelig en kosteloos kennis op te doen en kennis te maken met mij en mijn ondersteuningsaanbod. Zie hiervoor ook mijn website: https://werkenaanleren.nl.

Op dinsdag 14 maart kun je van 10u tot 12u terecht bij HNK – Den Haag voor korte consultaties over hoogbegaafd ondernemen. Je kunt gewoon binnenlopen, je hoeft je hiervoor niet van te voren aan te melden.

Op woensdag 15 maart kun je van 13u tot 17u terecht bij Werken aan Leren in Den Haag voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Je moet je hiervoor van te voren even aanmelden met jouw contactgegevens via info@werkenaanleren.nl.

Op zaterdag 18 maart kun je van 14u tot 16u terecht in de Bibliotheek van Leidschenveen voor 10 minutengesprekjes waarin je jouw specifieke vragen over hoogbegaafdheid kunt stellen. Als je even op jouw beurt moet wachten, dan kun je de boeken inkijken die de bibliotheek speciaal voor deze gelegenheid zal hebben klaarliggen!

Mogelijke aanleidingen en vragen over hoogbegaafdheid

 • Je vermoedt dat iemand uit jouw directe omgeving (gezin, familie, vriendengroep, studiegroep, team, klas, etc.) hoogbegaafd is en je bent nieuwsgierig hoe je kunt weten, of dat kan kloppen.
 • Je weet of vermoedt dat iemand uit jouw directe omgeving hoogbegaafd is, en je vraagt je af, wat je zou kunnen doen om hem of haar beter te begrijpen.
 • Je vermoedt of weet dat je zelf hoogbegaafd bent en je hebt vragen over het bespreekbaar maken daarvan binnen je gezin, op je werk of bijvoorbeeld in contact met behandelaars.
 • Je wilt weten, waar je terecht kunt met je vragen over hoogbegaafdheid en hoogbegaafd zijn.
 • Je wilt weten waar je terecht kunt voor steun of contact met andere hoogbegaafden.
 • Je wilt weten waar je herkenning zult kunnen vinden voor jouw manier van zijn.
 • Je wilt weten welke vormen van begeleiding in relatie tot hoogbegaafdheid voor jou of een naaste mogelijk zijn.

Ik hoop van harte dat ik je mag ontmoeten tijdens een van de contactmomenten tijdens de week van de hoogbegaafdheid en dat ik jouw vragen naar tevredenheid zal kunnen beantwoorden.

Mocht je niet in de regio Den Haag wonen, dan hoop ik dat je elders iets van je gading zult vinden. Mocht dat niet zo zijn, neem dan contact op via de mail (info@werkenaanleren.nl), dan kunnen we kijken op welke manier ik jou alsnog op weg kan helpen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*